Opleiding Cranio-Sacraal​

 

Module 3 : Het Bekken en de Psoas 

Het bewustzijn van 'basisveiligheid' teruggeven aan het lichaam. 
- Het bekken als "wortel" van ons energetisch systeem, als zetel van de basisveiligheid en schepping, als basis voor de structurele dynamieken rond de middenlijn. 
- Anatomische relaties en fysiologie van het bekken; intunen op het bekken via palpatie, beweging en contemplatie. 
- Inleiding tot het zenuwstelsel en de stress respons. 
- Anatomie en fysiologie van de bijnieren en psoas. 
- Sessies: intunen op de motiliteit van de verschillende structuren van het bekken, van nieren/bijnieren en psoas; ruimte en zachtheid schenken aan de nieren; intunen op het inherente behandelingsplan in de mid-tide vanaf het bekken en de psoas. 
- Ontspannende oefeningen voor psoas en heupen. 
- De verbinding voeten - ruggengraat via het bekken en de psoas in het rechtop staan en verplaatsingen op de grond en rechtop. 
- De ontvanger begeleiden van ruglig via zit naar rechtop staan en bij het stappen.

 

Module 4 : Het centrum en de extremiteiten van het lichaam 

De communicatie stimuleren tussen het midden en de uiteinden van het lichaam doorheen de verschillende weefsels. 
- De spiraal dynamiek van water in de embryonale ontwikkeling (naar "Sensitive Chaos", Theodor Schwenk); de aanwezigheid van die spiralen in de opbouw, vorm, mobiliteit en motiliteit van het lichaam. 
- Het navel-radiatie patroon, proces van differentiatie en integratie in het geheel, basis voor complexere neurologische ontwikkeling; bewegingsexploraties.
- De verbinding tussen de extremiteiten (voeten-handen) en het centraal lichaam via de schouder- en bekkengordels: embryologie, anatomie; bewegingsexploraties en sessies. 
- Het middenrif in het centrum van het menselijk lichaam en "bemiddelaar" tussen autonoom (onwillekeurig) en somatisch (willekeurig) zenuwstelsel, zijn impact op de dieperliggende fascia; sessies. 
- Inleiding tot "birth ignition", bekrachtiging van het zijn, omkering van centripetaal naar centrifugaal bestaan; sessies.
- Verdieping van het luisteren naar het "inherente behandelingsplan" in mid-tide. 
- Oefeningen en verplaatsingen op de grond en rechtop met respect voor en gebruik makend van de spiraliserende dynamiek van onze anatomische structuren (botten, spieren, bindweefsels); comfort en ruimte vinden in de gewrichten.

 

​Module 5 : Het Hart 

Het hart is het centrum van onze voelende menselijke ervaring.  Zoals omschreven door F. Sills, is er een moment in de ontwikkeling, waarop het primordiale hart indaalt in het hartcentum. Het primordiale hart ontstaat boven het hoofd langs de midline om zich tijdens de 4e tot 5e week, naar het hartcentrum te bewegen en te ontvouwen als orgaan.  Op dit moment, dat het primordiale hart indaalt  in de vorm, wordt het incarnerend wezen naar zijn centrum getrokken.  We aanvaarden opnieuw het hart als het centrum van ons denken.  Luisteren naar, praten met het hart en de impuls van elke beweging terug in het hart voelen, is het onderwerp van deze module.

 

Module 6 : De Schedelbeenderen 

In deze module benaderen we de motiliteit van de schedelbeenderen (de "occipital triad": achterhoofdsbeen, atlas en axis; het wiggebeen, het zeefbeen, de wandbeenderen, het voorhoofdsbeen en de slaapbeenderen) en de dynamieken van de spheno-basilaire verbinding waarrond de schedelbeenderen zich organiseren en waar het ganse lichaam bij betrokken is. We benaderen dit thema op een holistische en biodynamische manier, rekening houdend met het impact van de dynamiek van het "reciprocal tension membrane", de falx en de tent, en de connectie schedel-heiligbeen via de dura mater en de "fountain spray of life". De motiliteit van de slaapbeenderen in verbinding met de tent geeft ons toegang tot de andere horizontale relaties in het lichaam.  De beweging en de dans zijn een uitnodiging om het werk op tafel te integreren op een autonome manier.

  

Praktisch :

Met : Lu Marivoet

Data volgende cyclus 2019 - 2020 : 

Module 3 : weekend van 7 tem 9 februari 2020

Module 4 : weekend van 20 tem 22 maart 2020

Module 5 : weekend van1 tem 3 mei 2020

Module 6 : weekend van 5 tem 7 juni 2020

Oefendagen: zo 29 maart & za 5 september 2020 (10 tot 17u)

Uren : vrijdag 18.30-21.30u  + zaterdag & zondag 9.30-17.30u

Plaats : O-KI, E.Keymplein 41, 1170 Watermaal-Bosvoorde

Prijs : zie pagina 1e cyclus.

 

2e cyclus​

FR | NL | ENG

MENU

Centrum voor Lichaamstherapieën