OPLEIDING  O-KI SHIATSU ​

 

1e Jaar : Shiatsu niveau Welzijn & Ontspanning

 

Met onze 20 jaar ervaring stellen we u graag onze unieke Shiatsu opleiding voor, volledig volgens onze eigen aanpak en visie. Dit eerste jaar kan gevolgd worden als beginnerscursus (familiale shiatsu) of als start van uw professionele beroepsopleiding. Deze opleiding is gehomologeerd door de Nationale en Europese Shiatsu Federaties, organisme erkend door het Ministerie van Middenstand. Het getuigschrift is erkend in alle aangesloten landen in Europa.

Programma:  Energetische vaardigheden, energetische hygiëne, energetisch gewaarworden en de juiste aanraking, massagetechnieken, ademhalingstraining en pranayama, het O-KI contactritueel, voelen & houding, het juiste gebruik van energie (KI), Shiatsu lichaamsbehandelingen, de O-KI Shiatsu basiskata van het gehele lichaam, behandelingsplan.  DO-IN, Masunaga zen stretchings, de 28 algemene stretchings. Kokyu Go, Makko Ho klassiek en Makko Ho aangepast aan het westers lichaam, zenshiatsu, zachte technieken in shiatsu, lichaamstraining. Oosterse observatiemethoden.  Zelfreflectie, meditatie en concentratie, de innerlijke glimlach meditatie, het gebruik van Ki in de praktijk,  Universeel bewustzijn, O-KI Shiatsu basisprincipes, de 5 elementen en de transformaties (theorie en praktijk), energetische embryologie, klassieke meridiaanstudie van de 12 basismeridianen, tsubostudie, inleiding tot de 84 basispunten. Yin en yang en het gebruik ervan in je dagelijks leven, je voeding, en je relaties. Voedingsprincipes, de energetische spiraal, filosofie van de oosterse geneeswijzen, inleiding in EmoShiatsu, hara-observatie, kyo en jitsu, ontwikkeling van de 12 zintuigen en praktijk, de Chinese klok, chacraleer.  Voelen en weten, inleiding in de complementaire geneeswijzen. Inleiding in de anatomie & Basis Medische Opleiding (BMO). Deontologie, energie-overdracht, energetische bescherming.

 

Het 1e jaar telt 4 Modules en dienen chronologisch gevolgd te worden: 

 

Module 1 : BASISKATA, KI TRAINING & OOSTERSE HEELKUNDE :

- Wat is diepe ontspanning? Gezondheid als referentie.  Energetische principes en technieken.  De discipline van de goede shiatsu beoefenaar.   Shiatsu & Bewustijn.  Het universele bewustzijn & praktische toepassingen in het dagelijks leven.

- Invoel-technieken. Ademhalingsoefeningen en training. Meditatietechnieken.  Het gebruik van KI.  Energetische lichaamstraining. De Makko Ho oefeningen en de  Makko Ho aangepast aan een Westers lichaam

- Inleiding in lichaamsbehandelingen.  Hoe aanraken?  O-KI contactritueel. Shiatsu basiskata: de rug, de nek, de schouders, het hoofd, het aangezicht, de armen, de handen, de torso, de buik, het heupgebied, de benen, de rocking-techniek, de kuiten, de enkels, voeten, tenen.  Zachte shiatsu technieken. 

- Observatiemethoden en therapeutische technieken.  Energetische embryologie en het gebruik en toepassing van ‘yin en yang’.  Basisprincipes van een evenwichtige voeding, kooktechnieken en voedingswijze.  Filosofie van de Oosterse geneeskunde.    Overzicht van de  complementaire geneeskunde.   Basis anatomie en BMO. 

 

Module 2 : LEREN VOELEN, AANWEZIG ZIJN, EN AANRAKEN :
- De basis van elke lichaamstherapie is een Ontvangkelijke Aanwezigheid. Meditatie, ademhaling en invoelen.

- Uitleg van de Oosterse visie: de mens als verdicht of gematerialiseerd bewustzijn, een energie die stroomt tussen hemel en aarde. De vorming van het energetisch lichaam en het fysieke lichaam, als bewustzijn, dat zich verdicht in materie. Het kunnen vatten van het elektromagnetisch veld, en de vorming van weefsels en cellen. De energie, die zich verdicht in energie stromingen, vormen de meridianen in het fysieke lichaam (het innerlijk universum), in overeenstemming met het universum vanbuiten (de planeten, het heelal).

- Het zenuwstelsel kunnen kalmeren, de ‘overheersing van het denken' kunnen stoppen, in stilte kunnen komen en erin blijven.  Jezelf toelating geven om te Voelen.In Aanwezigheid kunnen zijn. Contact-Ritueel en contact maken met het fysiek lichaam.  

- Het lichaam kunnen voelen vanbinnen. Energetische observatie van het lichaam. Energetische technieken: rocking. 

- Het bindweefsel. De gewrichten. Inleiding tot het Aarde-element, het centrum van de vijf elementen. Zich kunnen ‘aarden’, het versterken van het innerlijk centrum.

 

Module  3 : DE 5 ELEMENTEN, DE INTERACTIES & DE 15 BASIS-EMOTIES :

- DO-IN energetische oefeningen & Aarding.
- Observatie van de hara en ampuku en de 12 Hara-zones in buik en rug. 

- Het kunnen voelen van kyo , o-ki en jitsu. 

- De Chinese klok en de energetische cyclus van de meridianen.

- Studie van de vijf elementenleer : theorie en praktijk.  De cycli Sheng en Co in de praktijk. Tegenaanwijzingen volgens de vijf elementenleer.  De vijf transformaties en de vijf maal drie emotionele toestanden. Praktijk in groep en bespreking.

- Volledig behandelingsplan volgens de 5 elementen.  

 

Module 4 : DE MERIDIANEN, DE TSUBO'S EN DE STRETCHINGS :
- Meditatie, lichaamstraining, Voelen en Weten. Hoe bewaren we KI in het lichaam.
- Studie en intensieve praktijk van de 12 basismeridianen. De meridianen kunnen aanvoelen bij jezelf en bij anderen. De 84 basistsubo’s: de basis acupunctuurpunten aanvoelen en kunnen vinden. De juiste  toepassing van tsubo’s en meridianen in de behandeling. 

- Inleiding in de Zen Shiatsu van Masunaga met de Zen-Stretchings.     

- De 28 algemene stretchings en de soepelheid van heel het lichaam. 

- Integratie van heel het eerste jaar: theorie en praktijk.
- De discipline van de goede Shiatsubeoefenaar. 

  

 

 

Praktisch :

 

Structuur :  Het 1e jaar omvat vier modules met in total 110 uur les en 3 uur basisanatomie. Aan het einde van iedere module ontvangt iedere student een credit. 

 

Verslagen : In het eerste jaar worden 50 verslagen vereist. Deze verslagen worden kosteloos door de docent nagekeken. U heeft 2 jaar de tijd om alle 50 verslagen in te dienen.

 

Examens : zijn niet verplicht. Ze worden georganiseerd samen met een tweede erkend leraar. Er is een schriftelijk, mondeling en praktisch gedeelte. De 50 verslagen maken ook deel uit van het examen. Wanneer u het volledige curriculum met voldoening hebt voleindigd, en minstens 80% van de lessen hebt bijgewoond, wordt u toegelaten tot het examen en ontvangt u bij goed resultaat het getuigschrift van het 1e jaar: “‘ Relaxerend  Shiatsubeoefenaar ".  Het getuigschrift is erkend in alle aangesloten landen in Europa.

U kan dan ook lid worden van de federatie, de verzekering aansluiten en u bekendbaar maken op de site.


Gemiste lessen in het eerste jaar, mag u het volgend schooljaar gratis inhalen, met een maximum van 5 gratis lessen (van elk drie uur). Indien u meer dan 5 gemiste lessen wenst in te halen, of een gevolgde les nog eens wenst te volgen, kan dat aan 30 euro per les.

 

Plaats : In onze eigen prachtige O-KI zaal, met veel licht en houten bodem.  

Adres : E. Keym Plein 41 , 1170 Watermaal-Bosvoorde. Enkele lessen in de weekend cyclus (bij de data gemarkeerd «EL») worden gegeven in onze zaal in Elsene (heel dichtbij) : Hogeschoollaan 61 te 1050 Elsene.

 

Data : zie verder op deze pagina 

 

Prijs : 

- Optie 1 : Prijs met korting: te betalen voor de aanvang van de opleiding in één keer: 905 euro. 

- Optie 2 : in drie keer: 350 bij inschrijving + 350 voor 1 december/1maart + 320 voor 1 april/1mei.

- Optie 3 : per module: in 4 keer: 350 (basiskata) + 150 (leren voelen) +  180 (de 5 Elementen) + 420 (Stretchings en Meridianen).

Elke module is betaalbaar voor het begin van de module.Inbegrepen: uitgebreide syllabus (+140 pagina's), alle lessen, nazicht van de 50 verslagen, alle theepauzes.

Het examen voor de Federaties kost 100 euro (apart te betalen). 

 

Onze volgende gratis Ontdekkingsavond.

DE PROFESSIONELE JAAROPLEIDINGEN  O-KI SHIATSU

 

Erkend door de Nationale en de Europese Shiatsu Federaties (BSF en ESF)

 ​

1e JAAR

Data 2018-19

op woensdagavonden :

Deze cyclus wordt elk jaar gegeven van eind september tot eind juni. 
Elke woensdag van 18:30 tot 21:30 uur.
Taal: Nederlands en Frans.

 

Module 1 :   26 SEP  /  3,10,17,24 OKT  /  7,14,21,28 NOV  / 5,12,19 DEC 2018

 

Module 2 : 9,16,23,30 JANUARI 2019

 

Module  3 : 6,13,20,27 FEB en 13 MAART 2019

 

Module 4 :  20,27 MAART en 3,24 APRIL en  8,15,22,29 MEI en  5,12,19,26 JUNI 2019 

 

Examen : zaterdag 7 september 2019

 

Data 2019 , in 11 weekends:

Deze cyclus wordt elk jaar gegeven in 6 maanden, van januari tot juni. Vrijdag van 18:30 tot 21:30 uur en zaterdag van 9:30 tot 16:30 uur.   Taal: Engels, Frans (en Nederlands).

Module 1 : 11-12 & 18-19  JANUARI (de les 19/1 is uitzonderlijk van 12:30 tot 20 uur) +   1-2 & 22-23  FEBRUARI 2019
 
Module 2 :  1-2 MAART
 
Module  3  :   22-23 (EL) MAART   +    5-6 (EL)  APRIL
 
Module 4  : 3-4 (EL) & 24-25  MEI   +  14-15 (EL) & 21-22  JUNI
 
Examen : zaterdag 7 september 2019

 

​De lessen (EL) gaan door in onze dojo in Elsene.

FR | NL | ENG

MENU

Centrum voor Lichaamstherapieën